„Ej, travěnka tráva,“ tak zněl název programu, s kterým se představil národopisný soubor Valašenka v pátek 16. května 2014 v kulturním domě ve Vidči. Jarní program velmi neotřele uváděla Michaela Bařinová. Nejdříve osvětlila divákům, jak to teď v souboru je a mnozí se podivili, když řekla, že celá Valašenka je tři a půl souboru: nejmenší děti – přípravka, cimbálová muzika, tanečníci a sbor – a to je ta půlka, protože tančí a také zpěvem doprovázejí tanečníky.

 

Hned na úvod se předvedla divákům cimbálová muzika souboru a je třeba říci, že hrála s velkou chutí a dobře. Paní Bařinová děcka z kapely chválila a bylo proč. Kromě pravidelných zkoušek každou sobotu u Bařinů cvičí hodně sami doma. Jen si postěžovala, že kapele Valašenky chybí viola, a proto si hráče musí půjčovat. Muziku podpořil sbor. Děvčata zpívala „o dušu“ a určitě i bez mikrofonů by je bylo pořádně slyšet.

 

Po tomto netradičním úvodu se na scéně objevily nejmenší děti. Předvedly naprosto bezprostředně pásmo velikonočních zvyků a sklidily ohromný potlesk. Dění na scéně doprovázela muzika a vystoupení mělo šmrnc.

 

Po nejmenších se předvedla děvčata v nových kanafaskách, tzv. všedních sukních, pořízených za peníze z grantu. Ukázala divákům to, co se už dnes nevidí,  a sice děcka, co umí držet hrábě a aspoň na jevišti dělat, že hrabou trávu nebo seno. Tance a písně s hráběmi se tanečnicím opravdu povedly a sklidily ohromný úspěch u diváků.

 

A zase přišel na řadu sbor. Tentokrát zazpívala děvčata valašské pěsničky v doprovodu hudecké muziky a šlo jim to jako profesionálům. Mnozí diváci si notovali s nimi.

 

Vrchol programu obstarali tanečníci. Jsou to nejstarší žáci základní školy a letos ji opustí. Snad proto se snažili na posledním vystoupení v tomto školním roce ve Vidči předvést co nejlepší výkon. Diváci viděli známé tance, ale hlavně točené a dokonce i čardáš! Kuba Smilek ukázal, za neutuchajícího potlesku, jak se tančí odzemek a kapela a sbor měly co dělat, aby tanečníkovi stačily. Diváci se dostali do varu, ale paní Bařinová ohlásila, že to je pro tento den všechno, co chtěla Valašenka divákům ukázat. Rozloučení s tanečníky a veselá písnička v podání kapely a všech děcek byla tečkou za celým jarním programem souboru.

 

Z každé minuty vystoupení přímo čišela úžasná chuť, až euforie, s jakou děti předváděly vše, co se naučily. Ohromným plusem celého programu byla cimbálová muzika a dobře zpívající sbor.

 

To všechno však dá spoustu práce, a proto se patří poděkovat všem dospělým, kteří děti k folklóru vedou a vedle svého zaměstnání se dětem zdarma nejen věnují, ale udržují v nich lásku k lidovým tradicím a chuť je předvádět na veřejnosti. Jsou to Pavla Smílková, Michaela Bařinová, Ivana Mandulová a Pavlína Parks. Pod jejich vedením dostal soubor nový náboj a určitě se dočká i dalších významných úspěchů.

Marcela Švajdová

 

 

 

Sdílet: