Škola v přírodě – slůvka, která v nás vyvolávají příjemný pocit, který se dá těžko vyjádřit. Slůvka, která znamenají to, co především dětem během roku chybí – spojení s přírodou, život v kolektivuromantika, nové poznatky, zážitky…

Ve dnech 8.-12.6.2015 jsme se zúčastnili školy v přírodě. Místem pobytu byl hotel  Čarták na Soláni. Krásné prostředí, les a vůně trávy,  nás sem přivábily už podruhé.

Celý pobyt byl pojat jako „Cesta do pravěku“, kdy jsme se stali členy jednotlivých „tlup“ a měli možnost poznat život pravěkých lidí. Čtyři tlupy žily ve svých jeskyních /pokojích/, kde si stejně jako lidé v pravěku hlídali svůj „životní prostor“ a udržovali čistotu a pořádek. Po celé dny měli všichni spoustu práce, úkolů a povinností, ale samozřejmě i zábavy. Každý si zde našel to své. Hry, soutěže, tvůrčí činnosti. Děti měly možnost vyrobit nádobu z keramické hlíny, malovat na kámen jeskynní malbu, uplést prarybu z proutků nebo si vyrobit své vlastní originální tričko. Čekalo je i nějaké to„překvápko“ v podobě stezky odvahy.

Děti byly po celý týden za velkou snahu odměňovány diplomy a sladkostmi. Že jich ale bylo! Zážitky, které všichni měli, si poctivě zapisovali do svých deníků, které jim zůstanou na památku a díky kterým budou vzpomínky stále živé.

Závěrem bych moc ráda poděkovala Pavlu Drdovi, Monice Urbanové a Pavle Malinové za pomoc při realizaci tohoto projektu, za nekonečnou trpělivost, ale především za čas, který věnovali dětem, za vykonanou práci, za velkou spoustu energie navíc a to vše s láskou a přesvědčením o smyslu svých činů, kdy nejkrásnější odměnou nám všem byl dětský úsměv a radost v očích našich dětí…

 

Mgr. Dagmar Hladká 

 

 

 

Sdílet: