V průběhu října a listopadu 2021 se žáci 8. třídy třikrát setkali s RNDr. Renatou Holubovou z katedry experimentální fyziky Univerzity Palackého v Olomouci, která přijala mé pozvání na naši školu.

První setkání s názvem „Fyzika a kriminalistika“ bylo náhledem do základních oborů kriminalistiky jako jsou mechanoskopie, daktyloskopie, grafologie, pyrotechnika, trasologie atd. Osmáci si vyzkoušeli snímání otisků prstů, použili USB mikroskop k analýze svých vlasů, chlupů zvířat a materiálů, ze kterých mají své oblečení. Seznámili se s principem odhalení padělků bankovek a pomocí počítače si zkusili vytvořit identikit pachatele trestného činu.

V druhé části s názvem „Kulinářská fyzika“ jsme se společně ocitli v kuchyni a vysvětlili si princip jednotlivých kuchyňských zařízení – ledničky, mikrovlnné trouby, indukční varné desky, sklokeramické desky. Vše doprovodila RNDr. Renata Holubová praktickými ukázkami.

Poslední část měla skromný název – „Pokusy s jednoduchými pomůckami“. Troufám si ale říct, že osmáky zaujala nejvíce. Patrně proto, že měli opravdu velký prostor pro vlastní tvořivost. Základní fyzikální jevy si mohli totiž vyzkoušet využitím běžně dostupných předmětů jako jsou plastové láhve, plechovky, brčka, zrcátka….

Za přípravu všech tří bloků děkuji RNDr. Renatě Holubové.

Mgr. Eva Mandulová
učitelka fyziky 8. třídy


Sdílet: