Ve dnech 16. až 21. května se skupinka nadšených cestovatelů vydala na zájezd, na který jsme se všichni těšili už od podzimu. Konečně nastala ta chvíle, kdy jsme uložili kufry do autobusu a vydali se cestu dlouhou 1200km. Spolu s námi se do Londýna vypravily děti také ze ZŠ Videčská z Rožnova pod Radh. a skupinka dětí ze ZŠ Valašská Polanka.

Po přejezdu bývalého hraničního přechodu Rozvadov jsme se ocitli v Německu, dále následovala Belgie a Francie. Asi po 20 hodinách cesty jsme dorazili do francouzského Calais, odkud nás vlak jedoucí podmořským tunelem dlouhým 49,5 km přepravil na britskou pevninu do Folkenstone.

To, že jsme ve Velké Británii, jsme poznali hned. Auta místo po pravé straně jezdila po straně levé. Dále jsme si museli přetočit hodinky o hodinu nazpět. Hned první den si pro nás paní průvodkyně přichystala několik „bojovek“. Po procházce kolem the Tower of London jsme každý obdrželi lístek na metro a pokusili jsme se přemístit z bodu A do bodu B. Úkol jsme zvládli a jako odměna na nás čekala prohlídka stadionu Chelsea, prohlídka Natural Science Museum a prohlídka Námořního muzea. Přesný čas jsme si zkontrolovali na Greenwichi. Děti si také vyzkoušely jaký je to pocit, stát jednou nohou na východní a jednou nohou na západní polokouli.

Večer si pro děti přijeli jejich náhradní rodiče, kteří si je odvezli do svých domů. Druhý den naše cestování pokračovalo prohlídkou centra Londýna – London Eye, Big Ben a the Houses of Parliament, Westminster Abbey, Buckingham Palace a Trafalgar Square se sochou admirála Nelsona. Někteří se podívali také na do National Gallery, kde jsou vystavena výtvarná díla evropských umělců. Naši prohlídku jsme zakončili procházkou přes Piccadily Circus do Covent Garden. Po náročném dnu následovala druhá noc v rodinách. A jak to všechno rychle začalo, tak to taky začalo končit. Děti se musely sbalit a čtvrtý den jsme se vypravili na cestu domů. Tato cesta byla ale plná zastávek a překvapení.

Ještě v Anglii jsme se zastavili ve městečku Rochester, kde mají kromě středověkého hradu také krásnou katedrálu a muzeum věnované zámořským objevům a námořnictví. Další zastávka byla na zámku Leeds. Po přejezdu do Francie naši řidiči nabrali směr Paříž a nás čekal den poslední, den strávený v hlavním městě Francie, v Paříži.

Pěkné počasí jsme ale bohužel nechali na ostrovech. Ve Francii nás bohužel čekal déšť, mlha a zima. Brrr. Všichni „účastníci zájezdu“ ale byli stateční a vše vzali sportovně. Vytáhli jsme pláštěnky a deštníky a místo pohodové procházky po ulicích Paříže jsme přeskakovali kaluže a sledovali cestu, abychom neuklouzli na blátě.

Ti, kteří se rozhodli zdolat Eiffelovku po schodech, měli tu výhodu, že ušetřili nějaké to euro a navíc se také zahřáli, což vůbec nebylo na škodu. Dále následovala prohlídka Invalidovny (muzeum válečnictví a Napoleonova hrobka). Prohlídku Paříže jsme zakončili projížďkou po Seině.

Na závěr bych touto cestou chtěla všechny děti moc pochválit, za to, že vše klapalo a neskřípalo. Děti byly samostatné, vždy byly na stanoveném místě v domluvenou hodinu a platilo vždy to, na čem jsme se dopředu domluvili. Také bych chtěla moc poděkovat paní P. Neřádové a K. Ausficírové za pomoc a vstřícnost při hlídání dětí v centru Londýna a Paříže. No a nesmím zapomenout také na paní průvodkyni a skvělé pány řidiče, kteří nás nejen že dovezli v pořádku domů, ale také nás ve svém volném čase povozili po Londýně a Paříži a ukázali nám místa, na která jsme se nedostali.

 

27

 

 

 

Sdílet: