Dne 13. června se žáčci první třídy vypravili do místní knihovny, kde na ně čekal obrovský zážitek. Byli totiž pasováni na čtenáře.

V knihovně je čekala zvířátka – pejsek a kočička a také paní Čapková, manželka pana Josefa Čapka, který napsal „Povídání o  pejskovi a kočičce“. Tito dva nerozluční kamarádi zahráli dětem pohádku o tom, jak pekli dost. Prvňáčci pak měli za úkol přečíst postupně recept na přípravu dortu. A protože návod byl tuze dlouhý, četli také paní Zajícová, Čapková, pan starosta P. Drda a paní učitelka.

A protože všichni žáci úspěšně své texty přečetli, mohli být pasováni na čtenáře. Každého žáka zvlášť pasoval pejsek pomocí dlouhé vařečky. Byl to hotový obřad. Vyvolaný žák předstoupil před pejska, poklekl na jedno koleno a pejsek pronesl: Pasuji tě na čtenáře, na rytíře, na řád krásného slova. Postav se a přijmi tyto dary.

Děti si odnesly domů spoustu krásných dárečků- pamětní list, čtenářský průkaz, knížku „Bráchova bota“ a mnoho dalších dárečků a hlavně velmi pěkný zážitek z celého pobytu v knihovně.

 

 Třídní učitelka –  Mgr. Dagmar Hladká

 

 

 

Sdílet: