Dne 25. října 2022 jsme se společně se žáky 4. a 7. ročníku vydali na přírodopisně – historickou exkurzi směr Modrá u Starého Města u Uherského Hradiště.

První naší zastávkou byl areál Živé vody, ve kterém se žáci seznámili s podvodním životem v řece Moravě a flórou v okolí vod biotopu Bílých Karpat a Chřibů. Největším lákadlem tohoto areálu je místní podvodní tunel, který umožňuje nahlédnout pod vodní hladinu a pozorovat tak ryby v jejich prostředí. Zde chované ryby jsme tak s žáky měli na dosah ruky. Úspěch sklidily hlavně vyzy velké, které jsou na člověka zde tak zvyklé, že se nechají i „pochovat“ lidským návštěvníkem jejich vod – potápěčem. Pro některé účastníky exkurze byla říjnová voda takovým lákadlem, že si ji museli vyzkoušet na vlastní kůži.

Po posilnění a odpočinku jsme se společně s žáky přesunuli do Archeologického skanzenu, který nám přiblížil podobu opevněného sídliště z doby Velké Moravy. Společně s odborným výkladem jsme se prošli po velkomoravské vesnici, nahlédli jsme do různých typů obydlí, ve kterých žili naši předci a ochutnali jsme rovněž i jejich „sváteční“ stravu. Žáci zde poznali běžný den našich předků na Velké Moravě, čím se naši předci každodenně stravovali a rovněž poznali původ mnohých našich zvyků. Na závěr této návštěvy si žáci vyzkoušeli střelbu z luku a prohlédli si výrobu keramiky na dobovém hrnčířském kruhu.

Po prohlídce archeologického skanzenu jsme se vydali zpátky do našich domovů. Chtěl bych poděkovat našim žákům za reprezentaci školy a zdárný průběh této exkurze.

Michal Modrlák



Sdílet: