Po několika letech se nám opět podařilo vycestovat se zájemci z řad našich nejstarších žáků do Velké Británie. I přes nepříznivé předpovědi se nakonec počasí umoudřilo a my jsme v Anglii strávili slunečné dny plné poznání a cestování.
Dlouhou cestu autobusem jsme si zpestřili trajektem, na který jsme nasedli v brzkých ranních hodinách. Cesta z Calais do Doveru proběhla hladce a bez komplikací, a když jsme dorazili do Londýna, čekala na nás asi největší zkouška celé exkurze, a to jízda do centra londýnským metrem.
V Londýně jsme se zašli podívat na Westminsterský palác s věží, v jejichž útrobách se nachází i slavný zvon Big Ben. Prošli jsme se parkem sv. Jakuba, vyfotili se před Buckinghamským palácem. Trafalgarské náměstí, Downing Street, Katedrála sv. Pavla, Tower Bridge nebo londýnský hrad Tower byly další památky, které jsme na našem putování po Londýně viděli.
Velice zajímavá se nakonec ukázala také návštěva Tate galerie, což je jedna z největších galerií moderního umění ve světě.
Součástí našeho putování po velké Británii byla i procházka po útesech na jihu Anglie (Seven sisters), návštěva přímořského letoviska Brighton spolu s návštěvou Mořského světa (Sea Life Aquarium), procházka v ulicích středověkého města Cantenburry a pohodově strávené odpoledne na hradě a v zahradách Castle Leeds, kde se právě v den naší návštěvy konal rytířský turnaj.
Exkurzi jsme zakončili u nultého poledníku v Greenwichi, kde jsme už unavení a vyčerpaní čekali na naše pány řidiče, kteří nás bezpečně dovezli zpět domů.
Kromě zeměpisných znalostí si všichni účastníci procvičili také angličtinu, ať už při nákupech, nebo při pobytu v anglických rodinách, měli možnost seznámit se s kulturními a společenskými zvyklostmi a odlišnostmi nové země (např. jízda v levém pruhu, školní uniformy, anglické snídaně a večeře atd.).
Doufám, že se všem zúčastněným exkurze líbila a že si kromě fotek a suvenýrů přivezli také spoustu zážitků a příjemných vzpomínek.

Mgr. Šárka Pavlíčková



Sdílet: