Tak se nazývá aktivita, která je pořádána již třetím rokem pod záštitou Místního akčního plánu Rožnovsko (MAP). Základní škola Vidče se této soutěže zúčastnila letos poprvé. Podstatou je, aby mladí čtenáři doporučili jakýmkoli nápaditým způsobem svoji oblíbenou knihu ostatním.  

Ve čtvrtek 6. června 2024 vyrazily dva žákovské týmy reprezentovat naši školu do zuberského Klubu. Za prvostupňovou kategorii vystoupili Vít Boček a Petr Bukovjan (oba 5. třída), druhý stupeň zastupovali Veronika Barabášová, Matouš Duda a Jonáš Lašák (všichni 6. třída). Hoši z 5. třídy za podpory obrovského fanklubu svých spolužáků prezentovali knihu Vlastimila Vondrušky Přemyslovská epopej I.   Matouš Duda svým zapálením pro knihy Jaroslava Foglara motivoval další dva spolužáky k tomu, aby v Literárním klání společně doporučili současným generacím čtenářů právě jedno z nejznámějších děl tohoto autora, a to Rychlé šípy.

Nutno podotknout, že samotné účasti v Literárním klání předcházela ze strany obou týmů poctivá příprava, do níž se všichni soutěžící i přes vytížení vlastními volnočasovými aktivitami vrhli s velkým nadšením a zvládli ji téměř samostatně, pouze závěrečné úpravy proběhly ve spolupráci s učiteli.

V Literárním klání žádný z účinkujících nestojí na pomyslné bedně vítězů, ale všichni jsou odměněni rovnocenně. A tak si naši účastníci kromě velké pochvaly, že se jim to hned napoprvé moc podařilo, odnášeli diplomy, sladkosti a samozřejmě peněžní poukaz k zakoupení knihy dle vlastního výběru. Nikdo tedy neodcházel zklamaný a s prázdnou. A určitě by bylo hezké, kdyby se Vítkem, Peťou, Verčou, Matym a Jondou inspirovali i ostatní žáci videčské školy a za rok v Literárním klání představili svoji oblíbenou knihu třeba právě oni.

Mgr. Alena Cábová, Mgr. Ondřej Maňák



Sdílet: