Očekávání Vánoc se projevilo i v činnosti naší školy. Řada akcí totiž souvisela s časem adventním.

4. prosince si čtvrťáci uspořádali svůj mikulášský jarmark. Část výtěžku z něho předalo šest z nich jako sponzorský dar valašskomeziříčskému kojeneckému ústavu, který navštívili 10. prosince. Čtvrťáci také společně vyráběli krásné šperky pro maminky k Vánocům.

6. prosince vystoupili v kulturním domě členové našeho národopisného souboru v programu Mikuláš s Valašenkou a někteří čtvrťáci tento den zdobili před obecním úřadem vánoční stromek. 5. prosince chodil školou Mikuláš se svými společníky, o vše se postarali naši deváťáci.

Svátek sv. Lucie připomněly všem Lucky ze 4. třídy, jež obcházely celou školu. 16. prosince měli svou vlastní vánoční besídku třeťáci. Páťáci tento den absolvovali návštěvu Valašského muzea v přírodě spojenou s ukázkami vánočních zvyků. O dva dni později absolvovali tento muzejní program šesťáci a někteří deváťáci.

Vánoční atmosféru navodilo ve čtvrtek 19. prosince vánoční pásmo písní, mluveného slova i ukázky zvyků, které nacvičili naši deváťáci. S úspěchem je dopoledne předvedli školákům a předškolákům a odpoledne veřejnosti. Vánoční besídky tříd 20. prosince pak zakončily vyučování v roce 2013.

S dobou adventní se dá spojit i sportování. 6. prosince se konal Mikulášský turnaj ve volejbale, v němž zvítězili deváťáci. 13. 12. se uskutečnila Vánoční laťka. V závodu ve skoku vysokém třeťáků a čtvrťáků byl mezi chlapci nejlepší M. Cáb a mezi děvčaty R. Jaskulová. A protože počasí nepřálo zimním sportům, nahradily jej alespoň hodiny bruslení pro 1. – 4. třídu.

Výuku doplňoval i další akce. Druháci pokračovali ve svém projektu a podzim ve sklenicích nahradili sněhuláci. Osmáci se sedmáky v rámci výuky dějepisu navštívili interaktivní výstavu Expedice středověk v Muzeu Valašska ve Valašském Meziříčí. 10. prosince přišli mezi deváťáky naši lonští absolventi a představili jim svým pohledem střední školy, na nichž od září studují.

V rámci zapojení do projektu Comenius strávily první prosincový týden v Belgii učitelky D. Kovářová a J. Pečalková.

Školní rok běží dál, avšak začal nám nový kalendářní rok 2014. Ať se všem daří v životě, nám ve škole a provází vás i nás štěstí, zdraví, radost …

 

 

Sdílet: