Zlínský web se jednoho rána pyšnil soutěží Den s primátorem, v níž měli školáci odpovídat na soutěžní otázky. Vítěz mohl být jen jeden a tím se stala skupinka 12 žáků z Vidče, jež vyhrála setkání se zlínským primátorem a také účast na právě probíhajícím 53. ročníku Zlín film festivalu.

Jaká překvapení jim byla 28. května připravena? Zažili odhalovaní nových hvězd Marka Ebena a Sandry Novákové na chodníku slávy za účasti Dany Morávkové a Jana Čenského, v knihovně se setkali s Markem Ebenem, který jim přečetl pohádku a pak se s nimi velice ochotně bavil o tom, že lituje, že na klavír za svých studentských let necvičil více. A kdyby mohl na Plovárnu pozvat kohokoli, byl by to ze současnosti Bob Dylan se Stingem, z minulosti Komenský.

Na radnici videčskou dvanáctku přivítal pan primátor Miroslav Adámek, jenž je jednadvacet let chirurgem, působil jako týmový lékař zlínských extraligových hokejistů a od roku 2010 primátoruje Zlínu. Dozvěděli jsme se, co je potřebné pro funkci primátora – pevné nervy a většina volného času, stejně jako u chirurgie. A tak paní primátorová ví, kde manžela vždy hledat – na radnici. Další zajímavostí bylo, že když kandidoval na primátora, měl šanci nějaká 3%, tudíž vůbec nepočítal s vítězstvím. A proto si hned nechal na místní univerzitě udělat malý manuálek, jak být primátorem snadno a rychle do dvou dnů. Zasmál se například, když v jednom deníku napsali: Podle statistik se ve Zlíně ročně zraní půl milionu dětí. Vzhledem k tomu, že Zlín má přibližně osmdesát tisíc obyvatel, si představoval, jak k nim přijíždějí vlaky plné dětí, aby se mohly zranit právě na území Zlína.

Obrovský dík patří paní učitelce Evě Mandulové, díky níž se výprava mohla uskutečnit a se kterou si to žáci v ono květnové úterý opravdu užili. Ne každý den se vám totiž podepíše Marek Eben a ne každý den se s vámi primátor Zlína podělí o své zážitky z hokeje.

 

Karolína Smutková, 9. třída

 

 

 

Sdílet: