Dne 16.listopadu jsme podnikli vlastivědnou exkurzi do Prahy. Doprovod nám žákům 4. a 5. ročníku dělali učitelé: p. uč. Drda, p. uč.Hladká a p. uč. Smílková. Brzy ráno jsme se sešli na vlakovém nádraží ve Valašském Meziříčí. Všichni jsme se na výlet moc těšili a nikdo z nás nemohl dočkat rána. Cestovali jsme rychlíkem a celou cestu jsme si zpříjemňovali různými hrami a zpěvem.

Konečně jsme přijeli do Prahy na hlavní nádraží.. U vlaku na nás čekal náš pan průvodce jménem Petr. Seznámil nás krátce s plánem trasy, která začínala jízdou metrem. Mnozí z nás cestovali tímto dopravním prostředkem poprvé, takže jízda eskalátory dolů do podzemí byla prvním ohromným zážitkem. Vystoupili jsme pod Pražským hradem a po starých zámeckých schodech jsme vystoupali až k němu. Zde jsme navštívili nově opravenou Zlatou uličku, Daliborku se středověkou mučírnou, Baziliku svatého Jiří, Vladislavský sál a Chrám svatého Víta. Viděli jsme repliky korunovačních klenotů a místo, kde jsou uloženy jejich originály, ke kterým slouží 7 klíčů. Z hradu jsme se potom vydali na Karlův most, kde jsme obdivovali historické sochy a na jednu z nich jsme si sáhli, protože prý nosí štěstí. Byla to socha Jana Nepomuckého. Potom nás pan průvodce zavedl na Kampu a přes Čertovku, kde se natáčel známý seriál „Chobotnice z 2. Patra/ jsme došli ke státem chráněné památce – ke zdi Johna Lennona. Dále jsme pokračovali směrem na Staroměstské náměstí, kde jsme si prohlédli známý orloj a potom Prašnou bránu. Na dolním konci Václavského náměstí jsme dostali hodinový rozchod. Všichni jsme se hrnuli směrem k Mc Donaldu, abychom něco dobrého snědli. Po vydatném pozdním obědě jsme se pomalu přesunuli na horní konec Václavského náměstí a u sochy svatého Václava jsme se všichni společně vyfotili. Pak už se naše cesta chýlila ke konci a my jsme se vydali směrem k hlavnímu nádraží.

Chtěli bychom poděkovat nejen našim učitelům, kteří nám tento krásný výlet zorganizovali, ale také panu průvodci, který nás po celý den provázel a zajímavě vyprávěl o navštívených památkách. I když nás Praha přivítala chladem, přesto jsme si odváželi spoustu krásných a nezapomenutelných zážitků. Ve vlastivědě a v českém jazyce si proto budeme mít dlouho o čem vyprávět.

 

R. Cáb, J. Neřád, M. Kapoun, R. Jaskulová, E. Fabiánová, T. Kovářová – za kolektiv 4. a 5. ročníku

 

 

 

Sdílet: