V září se naši šesťáci a sedmáci vydali na exkurzi do Jeseníků. Nejdříve jsme si společně prohlédli zámek ve Velkých Losinách. Tento pozdně renesanční zámek je úzce spjat s čarodějnickými procesy, které postihly Velké Losiny v 17. století.

Po prohlídce zámku jsme se přesunuli do budovy Ruční papírny ve Velkých Losinách. Zde měly děti možnost prohlédnout si, jak probíhá samotná výroba ručního papíru. Součástí návštěvy papírny byl také workshop, kde si děti samy vyzkoušely tvorbu ručního papíru, vyrobily si jednoduchou obálku, vyzkoušely si zdobení papíru i malbu na tento papír. Kromě papírny nás čekala také prohlídka Muzea papíru.

No a na závěr nás autobus zavezl do Koutů nad Desnou, kde nás nečekalo lyžování, ale průvodce, se kterým jsme se jeli podívat do Přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Nejdříve jsme vyjeli k horní nádrži, kde nás překvapil krásný výhled na nejvyšší vrchol Moravy – Praděd (1492 m n.m.). Exkurzi jsme zakončili prohlídkou elektrárny. Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně byla zařazena mezi 7 největších divů naší republiky a my musíme potvrdit, že i pro nás to byl skvělý zážitek.

E.Mandulová (tř. uč. 6.tř.) a Š.Pavlíčková (tř.uč. 7.tř.)

 

 

 

 

Sdílet: