V letošním roce se na naší škole zastavila tradice nefalšované zabíjačky. 
Ráno se na školním dvoře objevilo prase. Zástupci  mysliveckého sdružení Vidče přispěchali s flintou a dvěma výstřely „dorazili“  již vyvrhnutého  a očištěného čuníka. Ve spolupráci s řezníky Dobšovými prase pověsili a začali porcovat. 
 Všichni žáci, kteří chtěli, se mohli zaposlouchat do poutavého výkladu pana Dobše a podívat se na to,  jak vypadají vnitřní orgány vepře a jak se vepř porcuje. 
Potom šlo všechno do kotle, na pečení a další zpracování. Asi za hodinu jsme mohli ochutnávat teplé ovary a uvařené dobroty. 
Po poledni už se podávaly jitrnice, pečená jelitová kaše, pečené maso se zelím a samozřejmě vynikající zabíjačková polévka. Dost bylo pro všechny, kteří přišli.
Odpoledne se všichni účastníci zabíjačky rozcházeli k domovům spokojení, najezení a veselí.

        Mgr. Zdeněk Chrástecký

Sdílet: