V měsíci květnu rozvíjela naše škola také své zahraniční kontakty. V týdnu od 5. května do 10. května u nás pobývalo devět zástupců partnerských škol z programu Comenius (z Estonska, Polska, Finska, Rakouska a Belgie).

Do ciziny se vydali i naši deváťáci spolu s deváťáky z Valašské Bystřice. Navštívili areál koncentračního tábora Osvětim-Březinka a Osvětim- Auschwitz a na vlastní oči se přesvědčili o hrůzách války.

Několikrát vystoupily i děti z Valašenky pod vedením paní učitelky D. halůamíkové a za pomoci paní učitelky P. Smílkové, která se stará o hudební doprovod. 6. května přivítaly na škole zahraniční hosty, 24. května se představily na přehlídce dětských souborů v Zubří a 31. května obohatily svým tancem a písněmi program při kácení máje v obci. Navíc ještě při dvoudenním soustředění ve škole procvičily více svůj program.

Divadelní představení O kůzlatech viděli ve Valašském Meziříčí 6. května žáčci 1. – 3. třídy. Na konci měsíce pak byli v místní knihovně pasováni na čtenáře prvňáci.

Do školy opět zavítal pan Adámek z Poradenského centra a informačního střediska při ÚP ve Vsetíně. 5. května osmákům povykládal o všem, co je čeká v souvislosti s volbou střední školy čeká.

Od 12. do 14. května byli na třídenním pobytu v Janišově sedmáci. Měli zde pomocí her a společných aktivit blíže poznávat sami sebe, učit se spolupráci a ohleduplnosti. Škoda jen, že si někteří z nich této možnosti neváží, což dali najevo svým chování v rozporu se školním řádem.

15. 5. byli čtyři zástupci 1. stupně s paní učitelkou Vojkůvkovou v Rožnově, kde se jako „dětská policie“ podíleli na kontrolní policejní akci v dopravě. Městská policie v Rožnově p. R. také 29. 5. pořádala Závod všestrannosti mládeže, v němž družstvo sedmáků ve složení J. Vičan, K. Jurčová, S. Martinková a A. Šíma získalo velmi pěkné 3. místo mezi 13 družstvy.

5. 5. postoupilo družstvo dívek 8. a 9. třídy ve složení S. Kopecká, P. Goláňová, M. Křenková, G. Vávrová, N. Slámová, J. Indráková, E. Fuksová, B. Švajdová, K. Volková a N. Antošová do okresního kola ve volejbalu dívek. Po vítězství ve skupině naše děvčata neuspěla proti družstvu Gymnázia Rožnov p. R. Zápas sice skončil 1:1 na sety, ale rožnovská děvčata měla lepší skóre. Zápas o třetí místo pak naše děvčata vyhrála.

Pochvalu zaslouží všichni žáci, kteří se podíleli na úpravách kolem školy. Celou akci zajišťovala a vedla paní učitelka M. Satolová.

            Jaromíra Pečalková

Sdílet: