Dne 30. 4. 2010 se žáci 3. třídy společně s panem F. Šulganem z CHKO vydali k videčské tůňce nad bývalým JZD pozorovat chráněné živočichy.

Cestou jsme narazili na slepýše, proběhli se za pavím okem či běláskem. Našemu pohledu neunikly ani rozkvetlé stromy a louky posety pampeliškami.

Asi po půlhodince jsme dorazili k tůňce. Pan Šulgan dětem nejdříve ukázal lokalitu tohoto místa na mapě, popovídal o hlavních obyvatelích této tůňky – čolku obecném a čolku velkém a děti mohly tyto živočichy postupně vyhledávat v odborné literatuře. Potom jsme už netrpělivě očekávali, jak úspěšný náš průvodce v gumácích a se síťkou v ruce bude. A celková bilance? Děti pozorovaly v malém akváriu 7 čolků obecných (5 samců, 2 samice) a 1 larvu vážky. Některé z dětí v tůňce zahlédly užovku obojkovou a čolka velkého. K těmto zápiskům  si dále zaznamenaly teplotu vody, teplotu vzduchu, které jsme pomocí přístrojů změřili.

Doufám, že i po mnoha letech zůstane dětem vzpomínka na tůňku, kde jsme společně byli. A přála bych jim, aby i jako dospělí mohli dětem ukázat obojživelníky – živočichy, jejichž přítomnost svědčí o zdravém prostředí…

Helena Vojkůvková, tř. uč.

Sdílet: