Dne 8. 12. 2010 se vydala 12-ti členná skupina žáků 9. třídy s p. uč. Kovářovou a Pečálkovou do Valašského Meziříčí. Vyjeli jsme ráno, vystoupili na nádraží a pěšky došli k velice pěkně opravené škole – ISŠ-COP. Když jsme vešli, poradili nám kam jít, a pak už jsme si vykračovali do chemických laboratoří. Zde jsme byli rozděleni na dvě skupinky. Naší skupinky se ujal sympatický pan profesor a jeho studenti. Každý student si vzal jednoho z nás a ukázal nám co dělat. Společnými silami jme vyrobili prostředek na čištění stříbra – míchali jsme, filtrovali, zahřívali, žíhali, vážili. Na co jsme si vzpomněli, bylo zodpovězeno a názorně ukázáno.

Poté se k nám přidala i druhá skupinka z naší třídy a pan profesor nám ukázal tři zajímavé pokusy – jeden z nich se jmenoval „sopka“. A opravdu se povedl.

Po hezky stráveném ránu a části dopoledne se nás ujal jiný pan profesor, který nás provedl po celé škole. Ukazovali, vysvětlovali a povídali nám o všem, co jsme si jen mohli přát. Viděli jsme jak praxi, tak teoretickou výuku. Zašli jsme i do gastronomické části, kde jsme potkali bývalého žáka naší školy, který se zde učí kuchařem. Navštívili jsme školní pekárničku, kde se pečou všechny možné druhy dobrůtek. A k tomu i jejich vyhlášené vdolky (frgály), které si můžete klidně i vy předem objednat. Když jsme vše potřebné viděli, slyšeli a poznali, mohli jsme si nakoupit buďto výrobky z pekárny školy nebo v bufetu. Výrobky z pekárny byly skoro vyprodané, jak to lidem chutnalo. Když jsme byli najezení, napití i trochu odpočinutí mohli jsme opět vyrazit na autobusové nádraží. Jeli jsme do Vidče přes Rožnov a při chvílích čekání jsme si povídali a smáli se.

Po návratu do školy nás čekal oběd a ještě dvě vyučovací hodiny.

Tak skončil poučný výlet do ISŠ-COP, který nám přinesl spoustu nových informací a třeba i pomohl s výběrem této školy, která nabízí mnoho oborů. Jsem ráda, že jsme dostali takovouto možnost podívat se zase někam jinam – již dříve jme navštívili školu Hotelnictví a gastronomie ve Frenštátě p.R. nebo Zemědělskou školu v Rožnově p.R.

Byl to hezký zážitek a příjemně strávený den.

za 9. třídu Andrea Holišová

Sdílet: