Dne 15. prosince 2011 jsme se opět vydali na cestu za poznáváním historie a kultury. Tentokrát to bylo v rámci dějepisného vzdělávacího programu Habsburská Vídeň. A protože to bylo v čase adventu, proto to byla i Vídeň vánoční.

V dějepise se naši žáci učí o rodu Habsburků už od 7. ročníku, proto se tohoto programu zúčastnili hlavně žáci 8. a 9. ročníku, doplněni některými sedmáky. Pedagogický doprovod tvořili třídní učitelé Mgr. Eva Mandlová, Mgr. Dagmar Kovářová a organizátor celé akce Mgr. Ladislav Ludvigh.

Po časném ranním vstávání nám cesta do Vídně uběhla velmi rychle, s autobusem jsme se rozloučili na náměstí Marie Terezie, vyfotili si monumentální památník této významné panovnice. V dalším rychlém sledu jsme se zastavili u pozůstatků římského tábora Vindobona, slavné cukrárny Demel, domu, kde bydlel na svých studiích Tomáš Garrique Masaryk a přišli jsme na náměstí před dómem svatého Štěpána. Tady jsme měli první zkoušku odvahy pedagogů – krátký rozchod pro žáky. Každý jej využil jinak, někteří zhlédli historickou dominantu centra Vídně, starý dóm, jiní si zase prošli obchody nebo kavárny. Potom už nás čekal hlavní bod vzdělávací části programu, návštěva Hofburgu, historického sídla Habsburků. Zde jsme zhlédli velmi zajímavé expozice ve Stříbrném pokoji, v Muzeu Alžběty Bavorské i v Císařských pokojích. Z Hofburku jsme prošli Lidovou zahradou,vyfotili se u památníku Alžběty Bavorské, zastavili se před Burgtheatrem.

Závěr programu patřil největším vánočním trhům před novoměstskou vídeňskou radnicí. Skoro všichni jsme tam ochutnali tradiční punč (pro děti tam měli Kinderpunch bez alkoholu), někteří si koupili i slavný místní dort Sachr. Úplně nakonec jsme se zastavili před historickou budovou vídeňského parlamentu. Promrzlí, ale plni zážitků jsme se opět setkali s naším autobusem a vydali na cestu zpět.

 

Mgr. Ladislav Ludvigh

 

 

 

Sdílet: