V pondělí 14. května 2012 se žáci 4., 6. a 7. ročníku společně se svými učiteli Mgr. Dagmarou Hladkou, Mgr. Šárkou Pavlíčkovou a organizátorem celé akce Mgr. Ladislavem Ludvighem vydali na dlouho očekávanou návštěvu muzea v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Čekaly zde na nás zajímavé programy zaměřené na pravěk a naše ptáky.

V programu s našimi ptáky se žáci mohli seznámit s těmi co žijí v našem regionu. Paní lektorka nás seznámila se zajímavostmi z jejich života, kde žijí a čím se živí. Bylo určitě přínosné vyslechnout si i hlasové projevy jednotlivých ptáků. Na závěr si žáci zasoutěžili v získaných vědomostech a odměnou jim byly barevná kolečka stíratelných barev na ruce nebo tváři. No a těch koleček na čelo nejvíc získal Jan Kubját ze 7. ročníku.

V programu o pravěku se žáci mohli dotýkat skoro všech vystavených exponátů. Zkusili si rozdělat oheň, nejvíce tato činnost uchvátila Lukáše Petruželu ze 6. Ročníku. Dost namahavou byla zkouška ručného mletí mouky, taky tkaní látky. Snad nejjednodušším bylo pro hochy obléct se do keltského oděvu nebo uchopit starý bronzový meč či dýku . A tak jsme mohli uvidět v napodobenině keltského oděvu i Davida Vachuna, Jana Kubjáta, i Lukáše Petruželu. Zajímavé bylo vidět i napodobeninu starodávného platidla bronzovou hřivnu. Některým zájemcům paní lektorka vytiskla vzor starodávného písma hlaholici, pomocí kterého si někteří žáci zkusili napsat své jméno.

Dvě hodiny programu utekly jako voda. Program to byl velmi poučný i poutavý. Ale nejlepší snad byl přeci jen úplný závěr, kdy nám po příjezdu do školy naše Evička řekla, že žáci už nemají další výuku. Ať žije škola a pravěk!

 

Mgr. Ladislav Ludvigh

 

 

 

Sdílet: