V úterý 23. 10. 2012 jsme se spolu se 3. třídou vypravili na exkurzi do Valašského Meziříčí. Naše první kroky vedly do Gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí. Pro ty, kdo nevědí, co to Gobelínka je, tak je to budova, ve které se ručně vyrábějí a opravují koberce a gobelíny.

Nejdříve nám paní v gobelínce ukázala, jak se navazováním uzlíků vyrábí velmi krásný koberec. Další paní tkala nástěnný gobelín. Prohlédli jsme si také dílny, ve kterých se restaurují gobelíny staré stovky let nebo restaurují také podsedáky ze starých zámeckých křesel a židlí. Nakonec jsme si prohlédli vystavené gobelíny v kavárně a taky si mohli zakoupit něco pěkného na památku.

Naše další zastávka byla u soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Ukázali jsme si také, kam až dosahovala voda při povodni v roce 1997 a moc jsme se tomu divili.

Potom jsme se jeli podívat na zámek Lešná ve Valašském Meziříčí, kde pro nás byly připraveny výukové programy. První program byl o tom, jak se dříve bavili páni. Paní průvodkyně nám povídala, že často pořádali hony. Ukázali jsme si, která zvířata lovili, mohli jsme si pohladit bažanty a na závěr programu jsme si zvířata, i když jen z papíru, zalovili i my. Zajímavostí taky byly obrazy zvířat s různými anomáliemi.

Poslední program byl zaměřen na učivo o stromech a ten se všem líbil asi nejvíce, jelikož kromě informací o stromech jsme dostali možnost si zahrát různé hry s touto tématikou a to se nám všem moc líbilo. Exkurze se nám vydařila a už se těšíme na další.

 

Za 3. a 4. třídu Katka Fryšarová, Vendula Škařupová a Tereza Bařáková

 

 

 

Sdílet: