Dne 4. 4. 2016 se žáci celé naší školy zúčastnili divadelního představení společnosti Pernštejni o historii vládnoucího rodu Přemyslovců na českém knížecím trůně.

Převážně vážně i nevážně jsme byli svědky událostí z naší historie, které se učíme ve škole a tak nám  bylo divadelní představení velmi blízké.

V některých obdobích si dokonce zahráli i někteří žáci, například žák 9. ročníku  Radim Cáb představoval Boleslava III. Ryšavého.

Představení bylo velmi poutavé, byli jsme v napětí až do samého konce a drželi hercům palce, ať se nezraní při předvádění scének historického šermu. Už se těšíme na další představení této divadelní společnosti, tématem budou čeští králové.

Mgr. Ladislav Ludvigh

 

Pár postřehů dětí: 

Divadelní soubor Pernštejni, kteří za námi přijeli až z Pardubic nám ve svém programu „Knížata na českém trůně“ představil Přemyslovce a jejich rod. Měli krásné dobové kostýmy. Nejvíc se mi líbil příběh o sv. Václavovi. Vystoupení jsme měli za odměnu, jelikož poctivě sbíráme víčka z pet lahví.

Antonín Basel – 5. třída

 

Bořivoj byl prvním Přemyslovcem, který se stal křesťanem a prvním českým historicky doloženým knížetem. Dále jsme viděli ukázku, jak nechal Boleslav zavraždit sv. Václava . Pozval sv. Václava na křtiny svého syna a nechal ho před kostelem zavraždit. Na konci představení nám ukazovali, jak se bojuje s mečem a jak se bojovníci oblékali. Moc se mi to líbilo a těším se na další představení.

Vojta Pavlíček – 4. třída

 

Život v tomto historickém období byl velmi krutý. Viděli jsme ukázku různých zbraní: dva druhy mečů, kopí, válečnou sekeru. Dobrovolníci z řad našich žáků se zapojili na jevišti do různých dějů. Celé představení se mi moc líbilo.

Radek Drda  – 4. třída

 

Dověděli jsme se, jakou používali k boji výzbroj. Měli např. kopí, meč krátký a široký – na sekání a meč dlouhý a tenký – na bodání. Také používali štít, který byl buď ve tvaru kruhu, trojúhelníku nebo mandle. Jejich kroužková košile byla moc těžká /vážila asi 15 kg/ a moc drahá.

Jonáš Kapoun – 4. třída

 

 

 

 

Sdílet: