Dne 20. října se v Rožnově pod Radhoštěm konalo promítání filmu Síla lidskosti. Jednalo se o dokumentární film natočený roku 2002. Tento film je věnován člověku, který zachránil 669 dětí převážně židovského původu před jistou smrtí v koncentračních táborech. Tyto děti pocházely z Čech a Slovenska, a protože se v roce 1938 síla Adolfa Hitlera a jeho nacistického Německa neustále zvyšovala, viděl Nicolas Winton a spolu s ním několik dobrovolníků jako jedinou možnou pomoc pro ohrožené rodiny vycestování dětí do zahraničí a jejich předání cizím adoptivním rodinám, které byly ochotné se o tyto děti postarat.

Nicolasu Wintonovi se to opravdu podařilo. Děti, kterým pomohl opustit Československo, byly opravdu zachráněny. Při natáčení tohoto životopisného filmu mnozí z těch, kteří přežili, svůj zážitek z raného dětství, kdy museli opustit své rodiče, které už nikdy více neuviděli, popsali přímo do kamery. Součástí filmu byly i dobové záběry z válečného období.

Po skončení dokumentu ještě proběhla beseda se člověkem, který sám Nicolase Wintona dobře znal a který ochotně odpovídal na různé dotazy studentů. Jednalo se o pana Zd. Tulise.

Projekce a následné besedy se zúčastnili žáci 8. a 9.ročníku.

 

Š.Pavlíčková a A.Cábová

 

 

Sdílet: