Ve videčské škole se v dubnu za kamny rozhodně nesedělo (viz pranostika „Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem.“). Nečekaně teplé počasí nás navnadilo na léto a dodalo energii k různým činnostem:

 

5. dubna reprezentovala videčskou školu ve Zlíně Kateřina Fryšarová (9. roč.) v krajském kole Olympiády v českém jazyce. Kačce se vedlo skvěle, obsadila krásnou 5. příčku a je stále ve hře o postup do celostátního kola. Kačko, gratulujeme, že jsi to dotáhla tak daleko a paní učitelka Alena Cábová děkuje, že se s láskou věnuješ českému jazyku! Tentýž den absolvovali žáci 8. ročníku besedu na Úřadu práce v Rožnově p. R. Vyrazili v doprovodu své třídní učitelky Vladimíry Mertové. Na úřadě práce se jim věnovala paní Bc. Markéta Tkadlecová ze vsetínského ÚP a seznámila je s možnostmi dalšího vzdělávání a následným uplatněním na trhu práce.

 

Umělecký soubor Valašenka pod vedením paní učitelky Pavly Smílkové doprovázel svým vystoupením „Vítání občánků“ dne 6. dubna.

 

9. dubna vyjeli na SŠIEŘ do Rožnova pod Radhoštěm naši osmáci s paní učitelkou Vladimírou Mertovou. V rámci projektu, který by měl žáky motivovat k možnému studiu některého z oborů na této škole, se chlapci zapojili do workshopů se zaměřením na elektro a děvčata se snažila předvést v kreativitě.

 

10. dubna se žáci 6. třídy zúčastnili v doprovodu své třídní učitelky Evy Mandulové a paní učitelky Dagmar Plesníkové poznávací exkurze do Olomouce. Nejdříve navštívili „Pevnost poznání“, v níž si prohlédli expozice Dějiny, Přírodu, Logiku a Fyziku, poté si prohlédli historické centrum Olomouce. Pozdní odpoledne věnovali odpočinku v Aquaparku Olomouc. Exkurze se vydařila a šesťáci už se těší na další.

 

Významným dnem se v tomto měsíci stal pro budoucí prvňáčky a jejich rodiče 11. duben, kdy se ve videčské škole konal zápis do první třídy.

 

Na 12. duben připadlo hned několik akcí. Žáci I. stupně se vypravili s paní učitelkou Pavlou Smílkovou obhajovat barvy naší školy ve vědomostní soutěži „Moudrá sovička“. A že máme ve Vidči chytré děti, dokazuje to, že tým ve složení Jakub Goláň (2. roč.), Eva Mertová (3. roč.), Jaroslav Mandula (4. roč.) a Klára Sušňová (5. roč.) vybojovali krásné 1. místo. Gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy! Ten samý den vyjeli za kulturou do nedalekého Valašského Meziříčí žáci 8. třídy s paní učitelkou Alenou Cábovou, aby si připomněli dílo slavného renesančního anglického dramatika Williama Shakespeara zhlédnutím komedie „Zkrocení zlé ženy“. Za žáky 2. a 6. třídy přijel „Hasík“ –  hasiči z Valašského Meziříčí, aby dětem objasnili, jak se chovat při požáru, jak mu předcházet, jak správně telefonovat na linky tísňového volání apod. Svojí druhou částí pokračovala tato beseda 20. dubna. Na 12. dubna ještě domluvila paní učitelka Šárka Pavlíčková lektorovanou přednášku na téma „Závislost“ pro žáky 4., 5., 6. a 7. ročníku. Nejednalo se ale o problém drogové závislosti, nýbrž o nebezpečí spojené s častým hraním počítačových her a nebezpečí plynoucí z využívání sociálních sítí.

 

13. dubna se pochlubily svým uměním videčské děti, které navštěvují valašskomeziříčskou ZUŠ. V místním kulturním domě předvedly pro žáky 1., 2. a 3. třídy hudební dramatizaci pohádky „O Budulínkovi“.

 

Po opravdu velmi dobrých výsledcích v matematické soutěži českých a slovenských škol „Speedmat“ v prvním pololetí školního roku 2017/2018 pokračovali žáci 6. a 7. třídy se svou učitelkou matematiky Evou Mandulovou v dalších soutěžích – v Olympiádě z matematiky a Pythagoriádě. V obou případech proběhla školní kola soutěží. V Olympiádě z matematiky postoupila do okresního kola Kristýna Mandulová (7. roč.), okresního kola se zúčastnila ve Vsetíně 17. dubna a s přehledem zvítězila. V případě Pythagoriády ze školního kola postupují do kola okresního, které se uskuteční koncem května, Kristýna Mandulová, Filip Dobeš, Hynek Kraus, Magdaléna Mandulová (všichni 7. roč.) a Nela Gerlová (6. roč.). Paní učitelka Eva Mandulová všem dětem děkuje za reprezentaci školy a za to, že to v matematice umějí . . .

 

Od 19. dubna začali žáci 1. a 2. třídy pravidelně dojíždět na plavecký výcvik na rožnovský bazén.

 

19. dubna proběhl v Mateřské školce ve Vidči za účasti našich sedmáků Den Země. Na 25 stanovištích plnily malé děti různé úkoly, se kterými jim sedmáci pomáhali. Naši žáci se chovali k dětem velmi pěkně, zhostili se svého úkolu se ctí, za což si zaslouží pochvalu.

 

19. dubna absolvovali čtvrťáci a páťáci v doprovodu paní učitelky Pavly Smílkové a paní učitelky Jany Vlčkové lektorský vědomostní program „Valašský Boyard“ ve valašskomeziříčském zámku Kinských. V této vědomostní soutěži získala 5. třída 1. místo v kategorii „Nejlepší třída Valašska“. Gratulujeme!

 

24. dubna domluvila paní učitelka Alena Cábová besedu ve videčské knihovně pro žáky 6. a 8. třídy. Šesťákům paní knihovnice Vinklerová doporučila několik knižních titulů v programu s názvem „Když nám čtení nechutná“, osmáci se naučili různými metodami zvládnout odborný text.

 

24. dubna vyjeli postupně žáci 5., 6., 7., 8. a 9. ročníku díky paní učitelce Šárce Pavlíčkové na anglické divadlo do Janíkovy stodoly do Rožnova p. R. První představení s názvem „A Silly Bear“, ve kterém byla čeština kombinovaná s anglickým jazykem, zhlédli žáci 5. a 6. třídy. Představení „Jack and Joe“, v němž zněla daleko více angličtina, bylo určeno pro sedmáky, osmáky a deváťáky.

 

 

 

Sdílet: