Prosinec už od svého začátku zavál do videčské školy adventní a následně i vánoční atmosféru. To, že se blíží nejkrásnější svátky roku, umocnila i vánoční výzdoba ve třídách a také některé aktivity byly laděny vánočně.

Na úvod zmíním sportovní akci z konce listopadu, kdy tým borců videčské školy ve složení Richard Křenek, Tomáš Kozák, Matouš Gerla (všichni 6. třída), Ondřej Špak, Tomáš Kraus, Adam Merta, Jan Mičkal, Martin Rohleder, Daniel Žitník, Petr Urban (všichni 7. třída) bojoval v okrskovém kole ve florbalu na Dolní Bečvě, odkud se chlapcům podařilo postoupit do kola okresního. To se konalo ve Vsetíně, kde se našemu týmu už tolik nedařilo a do kraje nepostoupil. Přesto hoši předvedli skvělý výkon, za který děkujeme!

2. prosince zavítali předškoláci z MŠ Vidče za svými o rok staršími kamarády do 1. třídy paní učitelky Vladislavy Slámové, aby zjistili před blížícím se zápisem a samotným zahájením povinné školní docházky, jak to vlastně ve škole vypadá a co je čeká.

3. prosince žáčci 1.-4. třídy v doprovodu svých třídních učitelek zavítali do Nového Jičína na pohádkové divadelní představení s písničkami s názvem „Strašidelný mlýn“.

4. prosince vyjela paní učitelka Pavla Smílková s vybranými žáky ze 4. třídy do Zubří zahrát si turnaj v miniházené, v němž jde hlavně o zdokonalení dovedností v tomto týmovém sportu. Téhož dne podnikli druháci a třeťáci s paními učitelkami Dagmar Plesníkovou a Dagmar Hladkou exkurzi do valašskomeziříčského Ovocentra, kde se děti setkaly s Mikulášem, andělem a čertem.

5. prosince vystoupila Valašenka v rožnovském Valašském muzeu v přírodě na akci s názvem „Mikulášský podvečer“.

O další mikulášskou akci, která má na naší škole již svoji tradici, se 6. prosince postarali žáci 9. třídy s paní třídní učitelkou Šárkou Pavlíčkovou. V krásných kostýmech Mikuláše, andělů a čertů navštívili dopoledne děti v místní mateřské škole, potom prošli jednotlivé třídy 1. stupně základní školy a pro žáky 2. stupně uspořádali během závěrečných vyučovacích hodin sportovní aktivity ve školní tělocvičně. Žákům 9. třídy tímto děkujeme za promyšlené a vzorně naplánované mikulášské dopoledne!

Na 9. prosinec pozvala paní učitelka Alena Cábová do 8. třídy Vanetu Zvoníčkovou z valašskomeziříčského Klubu Most, která se v besedě s názvem „Kreativní myšlení“ snažila přimět žáky dívat se na svět a přemýšlet o věcech trochu jinak, zkrátka kreativně.

10. prosince proběhl ve 3. třídě vánoční jarmark pod organizačním vedením paní třídní učitelky Dagmar Hladké a samozřejmě za velké spolupráce a podpory rodičů a prarodičů dětí. Celá škola měla možnost pochutnat si na sladkých, slaných, pečených či smažených dobrotách a také si zakoupit různé výrobky. Výtěžek z jarmarku putuje do zlínské ZOO na mláďata tygra ussurijského.

11. prosinec byl výjezdní den pro žáky 5. a 6. třídy. Každá třída se však vypravila někam jinam. Páťáci s panem třídním učitelem Markem Janovským a paní učitelkou Dagmar Kovářovou zavítali do ostravského Malého Světa techniky, který si prohlédli spolu s průvodcem, z výšky 80 metrů Nové radnice měli možnost vidět Ostravu a exkurzi zakončili procházkou vánočními trhy. Šesťáci s paní třídní učitelkou Šárkou Pekařovou a paní učitelkou Vladimírou Mertovou navštívili Bratislavu, kde si prošli okolí Bratislavského hradu a katedrály sv. Martina, dále jejich kroky zamířily na vánoční trhy a díky dobrému počasí mohli shlížet na Bratislavu z 95 metrů vysoké vyhlídkové věže UFO.

Dopoledne 13. prosince strávila paní učitelka Dagmar Plesníková se svojí 2. třídou v Pohádkovém centru rožnovských Pivních lázní.

16. prosince si žáci 6. třídy s paní třídní učitelkou Šárkou Pekařovou a ve spolupráci s rodiči a prarodiči přichystali také vánoční jarmark, během kterého nabízeli spoustu dobrot k snědku a také krásné ručně vyráběné vánoční dekorace. Výtěžek z této akce byl předán Elišce Marshavellové z Vidče.

20. prosince proběhly ve škole v duchu Vánoc třídnické hodiny s předáváním přání a vánočních dárků a pak už se žáci i ostatní zaměstnanci školy rozprchli užít si vánočních prázdnin v kruhu svých nejbližších.

Alena Cábová

Sdílet: