Pondělí 28. března 2022 jsme se rozhodli náležitě oslavit. Tento den je totiž označován jako „Den učitelů“, v roce 1592 se v tento den narodil „Učitel národů“ Jan Ámos Komenský a výročí 430 let od narození bylo pádným důvodem k oslavě. A tak se už v únoru zrodila myšlenka uskutečnit projektový den na téma „Jan Ámos Komenský“.

Je jednoduché seznámit děti se životem, dílem, pedagogickými názory a zásadami Jana Ámose Komenského. Těžší je ale přesvědčit je, že strůjcem úspěchu ve škole nejsou pouze učitelé, ale zapojit by se měli v co největší míře i žáci. A tak hodně velkým překvapením bylo, když se děti dozvěděly, že Jan Ámos si klidně dovolil rozdělovat děti podle nadání a někdo tak mohl být „bystrý a dělat radost“, někdo „bystrý a líný“ atd.

V toto pondělí jsme měli ve škole většinu bystrých dětí, které nám dělaly radost – přípravou, zapojením do práce i zhodnocením práce učitelů. Řada z nich se totiž do role učitele dostala díky připraveným aktivitám. No a jejich trpělivost s žáky měla „své meze“.

Žáci 7. a 8. třídy si připravili dokonce aktivity nejen v rámci svých tříd, ale zapojili i své mladší spolužáky – sportovní a vědomostní soutěže měly úspěch.

A aby toho nebylo málo – navštívil nás sám Ján Ámos… Ten se v dobovém obleku prošel všemi třídami a probral s žáky plusy i mínusy výuky, kterou propagoval. Kdo v něm poznal našeho pana učitele dějepisu, nemýlil se.

Slavnostní ráz dodala tomuto dni návštěva pana starosty Mgr. Pavla Drdy a paní místostarostky Mileny Dudové, kteří nám ke „Dni učitelů“ vždy přijdou popřát, tentokrát se zastavili ve všech třídách a sledovali „cvrkot“. Věříme, že se jim u nás líbilo.

Děkuji všem třídním a netřídním učitelům i žákům za přípravu a průběh projektového dne.

Mgr. Eva Mandulová
ředitelka školy



Sdílet: