Ve středu 20. dubna 2022 jsme se díky vzácné návštěvě ocitli na dvě hodiny v Nepálu. Ing. Jan Měrka a Ing. Libor Hutyra se s námi přišli podělit o zážitky ze své expedice do Nepálu. Nedá se pominout, že díky této expedici se dostali v roce 2019 do výšky více jak 6 000 m. n. m. O takových expedicích se dozvídáme z televizních a internetových reportáží, co za tím vše ale máme vidět, jsme netušili. Dostali jsme lekci nejen o průběhu oné expedice. Naši dva hosté nás provedli celou přípravou, průběhem expedice i návratem domů, to vše s mistrovským komentářem a spoustou fotek i videí.

Určitě se ve škole „teoreticky“ dozvídáme hodně věcí ohledně vysokohorských expedicí. Zeměpis a fyzika v tom vedou. Ale sdílená osobní zkušenost byla výborná – jak se tam ve vysokých horách jí, spí, kdy se na výstup vyráží, jak se zahřát, jak si nabít mobil???? A jak překonat sám sebe???

Pan Měrka a pan Hutyra to zvládli.

A to nejdůležitější – viděli jsme opravdu hodně fotek a videí, slyšeli hodně příběhů – ale hlavní byla ta lekce pokory doplněná humorem.

Oběma aktérům tohoto setkání moc děkuji.

Mgr. Eva Mandulová
ředitelka školy



Sdílet: