…tak tohle trio zvládli během své třídenní exkurze 8. – 10. 6. 2022 žáci 9. ročníku v doprovodu třídní učitelky Mgr. Aleny Cábové a paní učitelky Mgr. Vladimíry Mertové.

První den exkurze se naší cílovou destinací stalo pohádkové městečko na jihu Moravy, Mikulov. Jakmile jsme se v dopoledních hodinách ubytovali, nelenili jsme a vydali se prozkoumat jeho krásy. Nejprve jsme s paní průvodkyní podnikli komentovanou prohlídku, která se týkala historie Mikulova, následoval sestup do podzemí, a to v jeskyni Na Turoldu, odkud jsme se ještě vypravili na vyhlídkové místo zvané Svatý Kopeček.

Už první den byl docela náročný na fyzickou aktivitu a to jsme ještě netušili, co nás čeká druhý den ve Vídni. Tam nás sice přivítal dopravní a turistický chaos, ale to nás vůbec neodradilo od toho, abychom pod vedením profi průvodkyně paní učitelky Mertové neprošli toto město na Dunaji křížem krážem. Ve Vídni jsme mohli obdivovat takové skvosty jako Stephansdom, Hofburg, Státní operu, Národní divadlo, světoznámou galerii výtvarného umění Albertinu, věhlasný hotel Sacher, budovu rakouského parlamentu,… V Hofburgu jsme navštívili expozici věnovanou císařskému páru, Františku Josefu I. a jeho manželce, důvěrně známé jako Sissi, dokonce jsme se občerstvili v cukrárně Demel, kterou Sissi pravidelně navštěvovala. Naše putování Vídní jsme zakončili na známé komerční ulici Mariahilfer Strasse a pak příjemně unaveni a obohaceni o spoustu nových zážitků a informací jsme se vrátili do Mikulova.

Oproti předchozím dnům byl třetí den exkurze o poznání pohodovější. Na zpáteční cestě směrem k domovu jsme navštívili památku zapsanou na seznam Unesco – Lednický areál se známým zámkem, skleníkem, Minaretem a celkově si užívali klidu a krásy celého krásně udržovaného zámeckého parku. Poslední ušetřené peníze jsme potom roztočili v brněnském nákupním centru Olympia a to už byla definitivní tečka za naší poznávací exkurzí, kterou jsme si i díky skvělému počasí a vzornému chování všech účastníků mohli užít plnými doušky.

Mgr. Alena Cábová a Mgr. Vladimíra Mertová



Sdílet: