Vážení rodiče, přátelé školy, milí žáci.

„… ten vánoční čas, dočkali jsme zas…,“ zpívá se v jedné z koled, „…dej Bůh štěstí tomu domu…“, ve druhé, přání „…veselé vánoční hody…,“ zní dnes snad všude , a koleda „.. narodil se nám, Kristus Bůh a Pán…,“ nikoho nepřekvapí….

Využívám této krásné příležitosti k možnosti popřát Vám všem, vašim rodinám a blízkým, hodně zdraví, rodinné pohody, štěstí, spokojenosti, klidu, porozumění. Rád bych Vám poděkoval za spolupráci, za Váš podíl na tom, že ve Vidči máme tak krásnou školu a tak šikovné žáky.

V době plné nejistot všichni mnohem více pociťujeme potřebu sounáležitosti, potřebu pochopení i potřebu klidného rodinného zázemí. Škola musí proto žákům nabídnout klidné a bezpečné prostředí.

Jsem přesvědčen o tom, že naší škole se v posledních letech daří. Zřídili jsme při škole oddělení ZUŠ Valašské Meziříčí ve výtvarném i hudebním oboru. Naše Valašenka se nadechla k velkým akcím, máme dvě oddělení školní družiny. Kvalita našich žáků je uznávána na středních školách. Škole se vyhýbají negativní jevy (šikana,…). Hlavně si však myslím, že rodiče i žáci jsou zde spokojeni. Proto nám přibývá žáků a do budoucích let hledíme s nadějí.

Politické šarvátky a nesmyslné nápady našich ministrů posledních let mohou život naší škole znepříjemnit, to je pravda, ale to je zároveň i všechno. Od doby J.Á.Komenského (17.století) vím o jediné reformátorce na úseku školství – M.Terezii. Pak se vystřídala spousta méně, či více úspěšných i neúspěšných „experimentátorů“ na tomto úseku, ale všichni skončili i se svými „pokusy“ v zapomnění a někteří se propracovali až na smetiště dějin. Tipněte si, kam směřují vize současných politiků dočasně pověřených vedením školství ?

Přál bych si, abyste nepodléhali skepsi při poslouchání zpráv a polopravd deformovaných současnými sdělovacími prostředky.

Popřejte naší škole vše nejlepší. Proč? Z historie uvádím: “ Do roku 1821 nebyla ve Vidči škola. Děti měly chodit do Zubří, ale pro velkou vzdálenost tam málokdo chodil. Poprvé se začalo ve Vidči učit v roce 1821 v najaté místnosti domu č. 13.“ To je snad důvod k hrdosti i k blahopřání !!!

Přál bych si, abyste věřili nám, kteří každý den navazujeme na Vaši práci i odkaz našich předchůdců. Vkládáme do Vašich dětí to nejlepší z nás. Přál bych si, abyste s důvěrou každý den posílali své děti do naší školy. Přál bych si, aby se žáci těšili do školy a odpoledne domů. Přál bych si, aby všichni, dnes i po letech, vzpomínali na naši školu a její zaměstnance s úctou a s láskou.

Do nového roku Vám všem přeji splnění i těch nejtajnějších přání, hodně radostí, málo smutku, kopec lásky, pevné zdraví a rodinnou pohodu.

 

Mgr. Zdeněk Chrástecký ředitel ZŠ Vidče

 

 

Sdílet: