Ve dnech 30. 11. – 5. 12. jsme se zúčastnily setkání zástupců partnerských škol v projektu Comenius, který se tentokrát konal ve Slovinsku. Spolu s námi na schůzku přijelo dalších 14 pedagogů z Belgie, Bulharska, Itálie, Španělska, Estonska, Polska a Řecka.

Atmosféra byla velice přátelská a neformální. Hostitelskou školou byla ZŠ v městě Preserje nedaleko hlavního města Lublaně, kterou jsme navštívili hned v prvních dnech.

 Nejprve nás přivítal ředitel školy a učitelé , poté děti krátkým kulturním programem se zpěvy a folklórními tanci. Velice milé bylo také  předání vlajek zúčastněných zemí s pozdravy v jejich mateřských jazycích. Poté jsme si prohlédli školu, nakoukli do tříd i výuky. Škola byla před několika lety zrekonstruována a byla vybavena moderními výukovými prostředky. Celá škola byla vyzdobena obrázky a přáními dětí pro svou školu. protože právě ve dnech naší návštěvy probíhaly oslavy výročí 160 let od založení. Večer jsme byli hosty při slavnostním zahájení výstavy k výročí založení školy, ale také připomenutí nesmyslnosti války věnované městu Sarajevo.

V dalších dnech nám slovinští partneři ukázali největší skvosty své země – památky hlavního města Lublaně, lázeňské městečko Bled a tyčící se hrad na skále, Postojenské jeskyně, solné planiny nedaleko města Piran a spoustu národopisných muzeí.

Mgr. Dagmar Plesníková a Mgr. Vlaďka Mertová

Sdílet: