Valašenka na Soláni

Ani o velikonočních svátcích Valašenka nezahálela. Byli jsme vyzváni k vystupování v hotelu Soláň, a tak jsme v neděli 24.4. od 11 do 12hod. předváděli vždy po pěti minutách malé ukázky naší činnosti.

Valašenka se předvedla na Slovensku

28. 4. přijel v 8. hod. ráno před školu krásný autobus, do něj jsme naskládali 24 valašských krojů, stejný počet dětí, 6 rodičů, 3 vedoucí, harmoniku, cimbál, Mařenu aj. a

vyrazili jsme směrem na Zuberec v SR.

Cestou jsme si prohlédli Kysucků lesní železnici, na které jsme se i svezli a po dobrém obědě nás čekala hodinová cesta k vodopádům za Zubercem.. Cestu nám zpříjemňoval svým poutavým výkladem pan Jaskula. Závěrem dne si odvedly Zuberské děti naše Valášky do svých rodin a rodiče se ubytovali ve školní ubytovně.

Druhý den ráno (29. 4.) již o půl osmé jsme se začali oblékat, abychom byli na 8:30 nachystáni k vystupování.

Poté jsme společně s novými kamarády odjeli do Oravského muzea. Tam nám vyhládlo, a proto jsme spěchali poobědvat do školní jídelny.

Po rozloučení se Slovenskými přáteli jsme jeli vyzkoušet  blízké minerální bazény. Cena byla sic vysoká, ale naše zážitky taktéž. Mohli jsme se masírovat pod vodními sprchami, plavat v uměle vyvolaných vlnách, použít různé skluzavky. Docela jsme se unavili, a tak není divu, že zpáteční cesta uběhla velmi rychle.

Krása obou dnů byla posílena hezkým jarním počasím.

D. Halamíková

Sdílet: