Školní rok nám opět začal a spolu s ním pokračuje také naše spolupráce s našimi evropskými partnerskými školami. Náš projekt je ve své polovině a před námi je ještě spousta práce. Během prázdnin byla dokončena práce na našem společném nástěnném kalendáři pro rok 2015. Každá z partnerských škol poskytla dvě malby. Tyto obrázky byly posléze použity pro tisk kalendáře, jehož název je shodný s námětem celého projektu: United Colours in Europe. Kalendář byl vytištěn v Rožnově pod Radhoštěm a poté zaslán partnerským školám.

V říjnu proběhla také další schůzka koordinátorů. Spolu s Pavlou Smílkovou jsme vycestovaly na řecký ostrov Kréta. Týden strávený ve společnosti řeckých učitelů a rodičů byl velice příjemný a plný překvapení. Spolu s námi se této schůzky zúčastnily také dvě učitelky z Polska, španělská koordinátorka, dva Belgičané, dvě slovinské a tři bulharští pedagogové a jako poslední dorazily tři zástupkyně z Itálie. No a nesmíme zapomenout na partnery, se kterými spolupracujeme nejdéle, a to byla estonská koordinátorka s kolegyní.

Žáci školy nám spolu se svými učiteli připravili slavnostní přivítání, jehož součástí bylo i hudební a taneční vystoupení dětí. Žáci zazpívali několik řeckých písní. Asi nejzajímavější byla ukázka tradičních lidových tanců z různých oblastí Řecka v lidových krojích.

Poté jsme si prohlédli, měli jsme možnost nahlédnout do hodin, promluvit si s dětmi i rodiči některých žáků. Nejdůležitější byla samozřejmě ukázka produktů spojených s projektem. Učitelé zapojeni do projektu nám ukázali práce dětí, sami jsme si některé z aktivit vyzkoušeli.

Kromě základní školy, kterou navštěvují děti od 6 do 12 let, jsme navštívili také dvě mateřské školy. Když byli řečtí učitelé u nás ve škole, tak se velice divili a nemohli pochopit, k čemu nám ve škole slouží šatny. V Řecku se přezouvání vůbec neřeší. Děti si nosí bundy a čepice do tříd. Dalším překvapením pro nás bylo stravování dětí, které je řešeno formou studených svačin přivezených z domu a ohřátých v mikrovlnných troubách.

Sdílet: